Företagsbot för försenad årsredovisning
Ett aktiebolag har av hovrätten dömts att betala en företagsbot om 35 000 kr på grund av att bolaget upprättat årsredovisningen för räkenskapsåret 2015 fem månader för sent.
Martin drev, ägde och var ensam styrelseledamot i sitt aktiebolag. Bolaget hade en årsomsättning på drygt 3,3 miljoner kr under 2015. Årsredovisningen för det räkenskapsåret upprättades först den 30 november 2016 trots att den skulle ha varit upprättad senast den 30 juni.
Bolagsverket påförde bolaget förseningsavgifter på totalt 10 000 kr på grund av den försenade årsredovisningen.
Bokföringsbrott
En åklagare begärde att Martin skulle dömas för bokföringsbrott på grund av att han av uppsåt eller oaktsamhet åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet genom att inte upprätta bolagets årsredovisning i rätt tid. Åklagaren begärde även att bolaget skulle åläggas en företagsbot.
Martin dömdes av tingsrätten för bokföringsbrott. Eftersom förseningen översteg tre månader kunde brottet, enligt tingsrätten, inte bedömas som ringa. Påföljden bestämdes därför till villkorlig dom och 40 dagsböter. Tingsrätten ansåg dock att det i detta fall fanns tillräckliga skäl för att efterge företagsboten.
Företagsboten kom därför att prövas av Hovrätten för västra Sverige.
Företagsbot
Hovrätten konstaterade att förutsättningarna för företagsbot förelåg eftersom bokföringsbrott, för vilket det föreskrevs ett strängare straff än penningböter, hade begåtts av en person i ledande ställning.
När brottets straffvärde motsvarar en månads fängelse är Ekobrottsmyndighetens riktvärde för företagsbot 100 000 – 300 000 kr. Åklagaren ansåg dock att företagsboten kunde bestämmas till 50 000 kr i detta fall eftersom en försenad årsredovisning framstår som en mindre allvarlig form av brottslighet.
Hovrätten skrev i sina domskäl att om Martin hade valt att överklaga sin påföljd till hovrätten torde det ha fått till resultat att den villkorliga domen inte hade förenats med böter.
Hovrätten valde därför att sätta ned företagsboten dels med den förseningsavgift som bolaget betalat till Bolagsverket och dels med Martins bötesbelopp. Bolaget dömes därmed att betala en företagsbot om 35 000 kr.
Dom 2018-10-10, mål nr B 5211-17
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …
Från den 1 december sänks räntan på skattekontot
Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …
Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen
I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …
Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?
Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …
Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet
Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …